Onderwijs update

Posted on jan 27, 2017


Vandaag willen wij ons onderwijsproject ‘Casa Speranţa’ wat Huis van Hoop betekent  in de spotlights zetten. In dit nieuwsbericht vertellen wij over het eerste semester van 2016/2017.

Het eerste semester is voorbij! Vanaf september hebben we een nieuwe lerares aan kunnen nemen, haar naam is Anca en als ze terugkijkt naar het afgelopen halfjaar, was het voor haar wel wennen in het begin. Zij kende de kinderen niet en de kinderen haar nog niet. Maar sinds ze elkaar beter hebben leren kennen, vind ze het leuk dat ze kan doen waarvoor ze heeft geleerd en gaat het goed!

Sinds oktober zijn de kinderen ook bezig geweest met de kerstwandeling die we in december hebben gehouden. Samen met de leraressen hebben ze hiervoor geoefend en enthousiast  speelden ze tijdens de kerstwandeling een stukje uit het kerstverhaal.

Onze leraressen Ligia en Anca stimuleren de kinderen bij het afmaken van de basisschool. Daarnaast geven ze huiswerkbegeleiding en extra bijles voor de kinderen die dit nodig hebben. Dit omdat de leraar op de reguliere basisschool een leerling niet de aandacht en begeleiding kan geven die het nodig heeft. Omdat de klassen erg groot zijn met zo’n 30 leerlingen per klas.

Doordat sommige ouders een lage of geen opleiding hebben gehad, kunnen zij hun kinderen niet helpen als het kind het huiswerk niet snapt. Hierdoor maken kinderen hun huiswerk niet af en beginnen ze achter te lopen.

Het Roemeense onderwijssysteem werkt anders dan het Nederlandse. Hier gaan kinderen één dagdeel naar school in plaats van de hele dag. Het niveau van wiskunde hier op de basisschool is vergelijkbaar met niveau wiskunde van de middelbare school in Nederland. Dit is erg hoog en maakt het voor de ouders nog moeilijker om hun kind te helpen. Ook wordt het kind op school vooral getoetst  op wiskunde en Roemeens. Best lastig dus!

Ook krijgen alle kinderen veel aandacht, liefde en een warme/gezonde maaltijd die ze thuis vaak missen. Dit bereiken we door kleine klassen van z’n 10 kinderen met een eigen lerares. Henjoëlle verzorgt de maaltijden voor de kinderen. Het eten is voor de kinderen een prettige afwisseling en er is altijd genoeg. Ze kunnen gezellig met elkaar praten en lachen, met nieuwe energie en een volle buik kunnen ze verder gaan met leren.

Elk kind komt twee keer per week een dagdeel. Het is een voorwaarde dat kinderen regelmatig naar de reguliere basisschool gaan voordat ze worden toe gelaten tot Casa Speranţa.

Het onderwijsproject is mogelijk dankzij onze sponsors uit Nederland. Hierdoor kunnen we deze kinderen een betere toekomst bieden. Door deze kinderen onderwijs te geven hopen wij de vicieuze cirkel van analfabetisme en werkloosheid te doorbreken!