Hulp van groepen bij het werk van Stichting Charis

Posted on nov 21, 2016


De afgelopen maanden was het druk bij Stichting Charis. We mochten weer veel groepen verwelkomen en samen met hen veel betekenen voor de mensen en de kinderen uit de wijk. Helaas hebben we door de drukte niet veel van ons laten horen, hiervoor onze excuses. Wij willen u en jullie daarom graag alsnog op de hoogte brengen van wat er de afgelopen maanden gebeurt is in Floresti, Roemenie.

 


de Passie

 

13480442_1106298182726418_84980588_nIn juni mochten wij weer drie klassen verwelkomen van de Passie uit Wierden. De Passie is een Christelijke middelbare school. Elk jaar gaan de derde klassers voor hun maatschappelijke stage naar Roemenië. Zo ook dit jaar. Met de klassen hebben we verschillende projecten gedaan op ons eigen terrein en zijn we met alle derde klassen aan het werk geweest bij een vrouw uit de wijk waar we verschillende dingen in haar huisje hebben gedaan. Bij deze vrouw hebben we de hele elektra opnieuw aangelegd, omdat de oude situatie zeer onveilig was. Naast de elektra hebben we een nieuwe deur geplaatst, is er een dakje op de badkamer gemaakt en hebben we de buitenkant van het huisje gestuukt. Op ons terrein hebben we een bekisting gemaakt voor een betonvloer waarop ons kledingdepot naar toe moest verhuizen, 13487844_1106299036059666_939637531_nis er een begin gemaakt met de bouw van een houtopslag voor ons stookhout en hebben we de schutting geverfd die door de Passie versierd is met een vrolijke tekening en een mooie tekst. Naast al het praktische werk heeft elke klas een kindermiddag georganiseerd die bestond uit sport en spel activiteiten. Het was gaaf om te zien dat de kinderen het weer heerlijk vonden om lekker actief bezig te zijn. Als kers op de taart werd aan het eind van elk programma nog gezamenlijk met elkaar genoten van een heerlijk broodje hamburger of hotdog.

 


de Katapult

 

13490634_1039258159461886_4494075903881414589_oOok dit jaar mochten wij in juni weer een groep studenten van de Katapult welkom heten. Naast dat de groep een enorme zegen was voor het team van Charis, mochten ze ook een zegen zijn voor een heleboel kinderen. Zo hebben ze een bezoek gebracht aan een kindertehuis waar ze een leuke middag voor de kinderen hebben georganiseerd. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan de kinderen op Pata-Rat waar ze een mooi verhaal hebben kunnen vertellen. Naast de twee bezoeken hebben ze bij ons vijf kinderprogramma’s en een evangelisatieavond verzorgd. Het is altijd een geweldig gezicht om de kinderen zo actief te zien meedoen. Het leuke aan de programma’s van de Katapult is dat er tussendoor een soort energizer gedaan wordt zodat de spanningsboog van de kinderen groter wordt. Het is voor onze kinderwerkers leuk om door de studenten heen nieuwe dingen te 13422223_1039258089461893_6647132178673439460_oleren die wij zouden kunnen toepassen, en het is ook leuk dat onze kinderwerkers de staf en studenten van de Katapult dingen kunnen leren die zij weer zouden kunnen gebruiken in hun programma’s. Het was een vruchtbare tijd waarin wij ons als team van Charis erg gezegend en opnieuw gevuld voelden.

 


Den Ham

 

Groepsfoto Den HamEind juli mochten wij na een voorbereiding van twee jaar een groep van 53 mannen en vrouwen uit Den Ham verwelkomen die tweeënhalve week het werk van Charis kwamen ondersteunen. Nadat de groep was onderverdeeld in kleine groepjes zijn we aan de slag gegaan. Zo hebben we vier projecten in de wijk aangepakt. We zijn aan het werk geweest bij een vrouw die samen met haar vier kinderen in een bouwval woonde wat echt niet meer veilig was. De groep heeft eerst het huis gestut en is toen begonnen aan het slopen van de voorgevel. Nadat deze gesloopt was hebben we weer een nieuwe voorgevel gebouw waarin we meteen een nieuw raam en nieuwe deur hebben geplaatst. Het dak is ook aangepakt en op sommige punten hebben we het dak moeten verstevigen of zelfs delen vervangen. Om het huis af te maken hebben we ook een nieuwe kachel geplaatst. Helemaal in het begin van Stichting Charis is er een huisje gebouwd dat na een hele erge hagelbui een beschadigd dak had opgelopen. Samen met de groep hebben we dit dak vervangen zodat het huisje weer waterdicht is. Een van de andere projecten is het aanleggen van een badkamertje bij een vrouw die zeer trouw is en altijd aanwezig is bij onze programma’s. Ook hebben ze voor een oude mevrouw een nieuw wc huisje gebouwd-, haar houthokje opgeknapt en een nieuwe kachel geplaatst. img_9051Op ons eigen terrein zijn ze verder gegaan met de houtopslag en deze was zo goed als af toen de groep weg ging. Doordat we nu een mooie houtopslag hebben kunnen we z’n 30 kuub hout kwijt en hebben we in de winter droog stookhout-, er is beton voor het kledingdepot gestort en daarna is het kledingdepot met de hand verplaatst. Het eerste gebouw van Stichting Charis ‘Casa Speranta’ was toe aan een flinke opknapbeurt aan de buitenkant. Met de groep hebben we het hele dak aangepakt. Zo is al het houtwerk vernieuwd en hebben we betere en onderhoudsvriendelijke dakplaten bevestigd. We hadden al een tijd het idee om een hek te plaatsen zodat we op het moment dat er niemand bij Casa Speranta het afgesloten kan worden, samen met de groep hebben we dit hek kunnen plaatsen. img_9028We hebben de tuin van Speranta aangepakt door het maken van een border en het planten van bomen en struiken om het zo wat gezelliger te maken. Naast al het praktische werk hebben ze samen met ons ook zes kinderprogramma’s gedaan. Het was een leuke tijd voor de kinderen. Er werd gezongen en gedanst naar een verhaal uit de bijbel geluisterd en ze konden knutselen.

 


Holten

 

In augustus mochten wij een h13963078_1172591379469566_3401293950044127390_oele bijzondere groep verwelkomen. Namelijk een groep van jongeren uit Holten die wel lid zijn van de kerk maar niet actief bezoeker zijn van de kerk. Het was goede tijd met de groep en gedurende de reis zag je dat een aantal jongeren geraakt werden door de dingen die ze zagen en of deden. Met de hulp van deze groep hebben we voor een gezin uit de wijk een huisje gebouwd. Dit gezin leefde eerst met z’n vieren in een kleine oude badkamer. Nu hebben ze een eigen plekje van ongeveer 20m2. Over een aantal weken zullen we een interview met het gezin op onze website zetten om zo te laten zien wat deze verandering voor hun leven betekent. 14095734_1149779561732474_4028631025900756328_nNaast het bouwen van het huisje heeft de groep de buitenkant van Casa Speranta met de gesponsorde verf die ze hadden meegenomen geverfd. Het ziet er nu weer lekker fris uit. Ook hebben ze het laatste stukje van de houtopslag afgemaakt en hebben ze 2 hekken geplaatst aan beide kanten van de houtopslag, nu ligt het hout veilig achter slot en grendel. Door de twee hekken kunnen we een van onze andere ideeën uitvoeren. We gaan onze honden nu gezamenlijk bij 22het hout zetten zodat ze overdag uit het zicht van de mensen zijn en ze lekker rond kunnen lopen. Ze hebben ook nog een betonvloer gestort waar de container van onze partner GAiN op komen te staan. Naast al het praktisch werk heeft ook deze groep een kindermiddag georganiseerd waarin weer lekker veel spellen gedaan zijn.

 


Wierden

 

De afgelopen jaren mogen wij elke keer in augustus een groep van de Baptisten uit Wierden verwelkomen. Zo ook dit jaar weer. Met deze groep hebben we veel van de projecten waar we in juli en augustus mee begonnen waren en die nog niet af waren afgemaakt. Zo heeft de groep de badkamer afgemaakt. Hebben ze het dak bij het gezin waar de voorgevel van gebouwd is nog verder verbeterd hebben ze bij een vrouw nog een kachel geplaatst en hebben ze het huisje voor het gezin dat in een kleine badkamer woonde afgemaakt. Ook bij deze groep is naast al het praktisch werk weer aandacht besteed aan de kinderen door het organiseren van een kindermiddag met spellen.

 


Zwitserland

 

Dit jaar mochten we een groep uit Zwitserland ontvangen. Met de groep hebben we een betonpad gestort achter Casa Credintei zodat we in als het geregend heeft en als het donker niet meer door de modder hoeven te lopen om de honden los te maken. De groep heeft nog een huisje in de wijk gewit van de binnenkant en een kinderprogramma gedaan. 

 


Wierden

 

51In oktober mochten we een tweede groep uit Wierden ontvangen. Deze groep van bouwvakkers heeft een huisje in  de wijk gebouwd. 5Na de eerste werkdag stonden alle muren en lag het dak er op. Verder hebben ze nog een dak vervangen in de wijk, hebben ze de laatste puntjes op de i gezet bij Casa Speranta. Zo hebben ze de trap opnieuw betegeld,de buitenkant afgemaakt en de windveren op het dak gezet, ze hebben het dak van de tienerschuur meteen ook nog even vervangen.

 


Leek

 

6258_235306883550965_1632556394884017008_n Vanuit de kerk PGLO mochten we dit jaar weer een groep ontvangen. Deze kerk draagt het werk van Charis al een aantal jaar een heel warm hart toe. Samen met deze groep zijn we aan de slag gegaan met het opknappen van de binnenkant van Casa Credintei, ook hebben we een begin gemaakt met de overkapping tussen Casa Credintei en Casa Agape. Ook mochten we een kachel met ze plaatsen in de wijk. Verder hebben de vrouwen 14567386_235103546904632_1761304306296865324_osamen met de vrouwen uit de wijk op een leuke en creatieve manier een kerstkrans gemaakt. Ook werd er een schaaktoernooi gehouden waar een aantal mannen uit de wijk aan deel hebben genomen.

 


 

Zoals u en jullie kunnen lezen is er in de afgelopen maanden erg veel gebeurd en hebben we weer veel kunnen betekenen voor mensen uit onze wijk en hebben de kinderen extra aandacht gekregen naast het programma wat ze elke vrijdag hebben.

Zonder de hulp van al deze fantastisch mensen uit verschillende delen van Nederland en uit verschillende kerkelijke achtergronden en zelfs uit verschillende landen was dit alles niet mogelijk geweest. Namens het hele team en het bestuur van Stichting Charis en de mensen uit de wijk:

BEDANKT!!!

Bedankt voor jullie inzet en motivatie en het opgeven van jullie vakantie om het werk van Stichting Charis te ondersteunen. We kijken terug op een mooi jaar en hopen velen van jullie ooit weer te mogen verwelkomen bij ons.