Nieuwe klas van Casa Speranta de ABC-klas

Posted on mei 4, 2016


In de ‘romawijk’ in Floresti zijn er naar schatting meer dan vijftig kinderen die niet naar een school gaan of nog nooit naar school zijn geweest. Ouders vinden het niet nodig dat hun kinderen naar school gaan. Vaak hebben de ouders geen geld voor schoolspullen. De kinderen zelf zijn vaak bang dat ze gepest worden of dat ze niet slim genoeg zijn. Hulp hoeven ze niet te verwachten van de overheidsinstanties. Zonder hulp van ons zouden deze kinderen een kansloze toekomst te gemoed gaan. Wil je deze groep roma’s echt helpen, dan zul je met name moeten inzetten op onderwijs aan de kinderen/jeugd. Er is op dat gebeid nog veel te winnen.Stichting Charis is in september 2015 gestart met een nieuwe klas de ABC-klas waar tien kinderen onderwijs en basisvaardigheden krijgen. Charis geeft ze een warme maaltijd en de liefde die ze thuis niet altijd krijgen om zo een band met ze op te bouwen, ze vertrouwen te geven, en het gevoel te geven dat ze waardevolle kinderen zijn. Charis begeleidt de kinderen bij allerlei vraagstukken in het leven, door begeleiding hoopt Charis de kinderen hoop te geven en een betere toekomst.

Nu we al een aantal maanden onderweg zijn met de nieuwe klas willen we jullie laten delen in hoe de kinderen het tot nu toe ervaren en wat ze tot nu toe al geleerd hebben.

De kinderen is gevraagd om kort te vertellen wat hun ervaringen en belevingen zijn van de afgelopen maanden. We hebben een aantal citaten gemaakt van de antwoorden, welken we we graag met jullie delen:

“Ik vind het leuk om te schrijven”

Ik vind alles leuk hier” (Op de vraag wat ze van de ABC klas vinden)

“Wanneer hebben we weer school? Morgen?” (Dit wordt hoopvol gevraagd)

“Waarom hebben we niet elke dag school?” (Deze leerling zou dit graag willen)

“Ik vind het hier leuk”

“Ik vind het leuk om te lezen en te kleuren”

We wilden rustig aan beginnen en eerst tijd nemen voor kennismaken en wennen aan elkaar. Een aantal kinderen vroeg:

“Krijgen we ook huiswerk mee?” “Wanneer gaan we in de klas aan de gang?” (Dit was op de 1e lesdag)

In de afgelopen maanden hebben de kinderen de cijfers 0-9 en een aantal letters geleerd. Naast de letters leren ze ook rekenen, lezen en schrijven, maar daarnaast wordt ook aandacht besteed aan algemene dingen zoals de seizoenen, welke kleren trek je aan in welk seizoen, welk voedsel is gezond en wat is ongezond, welke feestdagen en nationale dagen zijn er en nog veel meer.

De meeste kinderen zijn zelfs zo enthousiast dat ze soms zelfs al een half uur te vroeg zijn voor de klas. Als de kinderen te vroeg zijn dan vragen ze al om oefeningen! Wat gaaf om te zien dat ze zo leergierig zijn! Het is mooi te horen dat ze tijdens de vakantie het naar school gaan zo erg gemist hebben en dat ze zo blij zijn dat ze weer mochten beginnen.

Stichting Charis is erg dankbaar voor een groep mannen uit Kampen-Zuid. Voor meer informatie over de ABC-klas verwijzen wij u door naar de pagina van de mannen van Kampen-Zuid, Onderwijs project Kampen-Zuid.