Medische post

Posted on nov 2, 2015


Medische zorg is erg hard nodig in de wijk waar wij werken. De meeste mensen in de wijk hebben geen geld voor medicijnen of andere medische zorg. Eerste hulp in ziekenhuizen is gratis maar voor verdere zorg moet je betalen. We hebben een medische post omdat we het enorm belangrijk vinden dat de Roma’s toegang krijgen tot medische hulp. Heel vaak worden ze uitgesloten van medische hulp. Ook geven we een stuk advies aan de wijk over gezonde voeding, hygiene en we geven ze advies over hoe ze dingen kunnen voorkomen.

Maandelijks ontvangen wij een gift via de kringloopwinkel van onze partner GAiN waar wij erg dankbaar voor zijn. Zonder deze gift is wat wij op medische gebied doen niet mogelijk. Met het geld wat wij binnen krijgen kunnen wij mensen uit de wijk ondersteunen. We kunnen moeders ondersteunen die geen geld hebben om melkpoeder te kopen voor hun baby, wij kopen de melkpoeder en geven het dan aan de moeders. Zoals eerder benoemd hebben veel mensen geen geld voor medicijnen. Mensen kunnen zich bij ons melden met het recept wat zij van hun huisdokter hebben gekregen en dan gaan wij naar de appotheek om de medicijnen te kopen. Er zijn mensen die een bril nodig hebben, wij gaan met de mensen naar de opticen en betalen dan voor de aanschraf van de bril. Een belangrijke stelregel is dat wij nooit geld geven maar dat wij de benodigde dingen aanschraven.

Met het geld kunnen wij tevens thuiszorg bieden, want zoals eerder benoemd moet je voor vedere zorg betalen. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende. Er was een man uit de wijk met kanker die in de laaste fase van de ziekte zat. Eigenlijk moest hij de wond laten verzorgen in het ziekenhuis. Door het geld wat wij mochten ontvangen konden wij deze man thuiszorg bieden door om de paar dagen naar zijn huis te gaan en de wond te verzorgen. De benodigde matrialen zoals betadine en verbandmiddelen konden wij kopen van het geld van de kringloopwinkel. Een aantal maanden terug is deze man overleden. Het was mooi om te zien dat de familie ons kwam bedanken voor de zorg en liefde die wij hebben gegeven.

Mede door financieen van een kerk uit Nederland heeft een van onze Roemeense teamleden een opleiding tot verpleegkundige kunnen volgen. Zij kan de mensen de eerste medische zorg bieden en adviezen geven. Om mensen de eerste medische zorg te bieden hebben wij onze eigen medische post. Hier kunnen wij snijwonden, brandwonden, hechtingen verwijderen en andere simpele medische zorg bieden. Onze verpleegkundige kan mensen uitleggen dat het toch beter is om naar het ziekenhuis te gaan. We zien dat mensen steeds meer naar haar luisteren en respect hebben voor wat ze doet.