De Passie Wierden 3Havo

Posted on mei 13, 2015


Geschreven door de leerlingen van De Passie Wierden.

Donderdag 16/4/15

We verzamelden met z’n allen heel vroeg bij school (4 uur ’s nachts) en daarna hebben we een lange busreis naar Dortmund gehad. Ons vliegtuig had een uur vertraging maar daarna hadden we een erg voorspoedige reis. Toen we aankwamen hadden we nog een lange reis in kleine hete busjes naar de wijk maar uit eindelijk zijn we in de wijk aangekomen. Het is hier heel warm en heel mooi maar ook heel schokkend. We kijken onze ogen uit! Vooral de verschillen tussen arm en rijk zijn hier heel groot. Vooral in onze werkwijk is alles erg arm. Het valt ons erg op dat we hier echt worden ontvangen als helden door de kinderen. Alle kinderen komen gelijk naar ons toe en geven ons bijvoorbeeld high-fives. We zijn vandaag om de beurt de wijk in geweest en daarna hebben we veel gewerkt op het terrein van Charis. Het is heel fijn om zo iets voor deze mensen te kunnen betekenen. Kortom het is hier heel mooi, warm maar ook arm en we hebben het erg naar ons zin.

Vrijdag 17/4/15

Terwijl wij naar een wijk gingen werd er aan een trap gewerkt , de achterkant van de kerk bij Charis werd geverfd en het hek werd ook verder afgemaakt door groep 1,3,4. Wij hebben ook nog twee auto`s van de leiding gewassen(die trouwens heel vies waren.) het veranderde langzaam in een super gezellig water gevecht. Rondkijkend in een wijk kwamen we een vrouw tegen. We hebben via een tolk gevraagd of ze gelukkig leeft, dit is wat ze zei: “we zijn gelukkig, maar het is soms wat lastig op financieel gebied.” Vervolgens hebben we een gezin geholpen door een oude deur uit het huis te slopen en na flink wat onenigheid een nieuwe deur in de plaats gezet, bij het zelfde gezin hebben we ook de kachel gerepareerd.

Zaterdag 18/04/2015

Vandaag gingen wij naar de wijk, om daar te helpen. Ondertussen werden er bij stichting Charis de kerk verder afgeverfd en er werden boodschappen gedaan. Dit werd gedaan door de groepjes 2 en 4. Groepje 1 ging ook de wijk in om daar de trap die gister was gemaakt te plaatsen. Wij gingen dus ook de wijk in. Hier gingen we naar hetzelfde huis als waar gisteren de deur en kachel waren gemaakt. Wij hebben een mal gemaakt enopstapje gestort. Het oude opstapje was namelijk helemaal afgesleten en het werd gevaarlijk glad bij regen. Onder het werken kwamen er heel veel kindjes bij ons kijken. Deze kindjes vonden het heel interessant allemaal en een paar kindjes wilden ons zelfs helpen. Het was heel leuk om te zien dat die kindjes zoveel plezier konden hebben doordat wij ze bijvoorbeeld een high-five gaven of ze alleen maar even op tilden. Het was een hele gezellige dag met iedereen en we zijn heel blij dat we iets voor die mensen hebben kunnen betekenen.

Zondag 19/04/2015

Het is vandaag zondag, ons programma geeft tijd voor ontspanning. Dat mag ook wel want de afgelopen dagen waren wel erg vermoeiend. De leerlingen hebben veel indrukken op gedaan en zijn steeds hard en leuk aan het werk. Al hoewel de nachtrust niet eens heel slecht is, vergt een werkweek als deze, nu eenmaal energie bij zowel de leerlingen als bij ons begeleiders. Na een fijne stille tijd waarin we hebben gehad over de opdracht die Jezus gaf om onze naaste lief te hebben zijn we de dag begonnen met een flinke wandeling in de omgeving. We zijn de rivier overgestoken middels de “karakteristieke” brug die dit dorp met de heuvels verbindt. Vervolgens heeft de hele klas dapper de heuvels beklommen en het merendeel is zelfs helemaal tot aan de top doorgegaan. Daar hadden we een mooi uitzicht over de stad Cluj en wat andere dorpen. In de verte kon je zelfs sneeuw op bergtoppen zien liggen. Hoewel de zon vanochtend vrolijk scheen, was het vooral bovenop wel erg fris. Weer terug bij het hotel was er daarom eerst tijd om een beetje op te warmen, voordat we naar de stichting gingen om te lunchen. Eén van de groepen maakte daar een heerlijke lunch klaar, zodat we er voor de rest van de dag weer tegenaan konden. En de energie hadden we wel nodig, want er moest geoefend worden voor de kerkdienst. Tijdens de dienst, die werd gehouden in het Roemeens, Engels en Nederlands, zongen onze leerlingen een lied voor de gemeente daar. Als begeleiders waren we erg trots op hen: wat deden ze dat goed! Na de kerkdienst gingen we weer terug naar het hotel om nog een mooie avond samen te hebben. Eerst natuurlijk een heerlijk diner: pasta! En daarna een spetterend tafeltennistoernooi.

Al met al een heerlijke, gezellige dag!

Maandag 20/04/2015

Vandaag, de laatste dag was erg leuk! We gingen na het ontbijt naar stichting Charis om alles klaar te zetten voor de kindermiddag en de laatste dingetjes af te maken in de wijk. Eerst mochten wij als groepje de mensen gaan uitnodigen in de wijk. We moesten de hele tijd roepen: Programm de Copie la une somathé. Was echt superleuk. Daarna wachten we tot de kinderen er waren. Om half 2 waren alle kinderen er en konden we beginnen met de kindermiddag. Het was superleuk maar erg chaotisch. De kinderen hebben volgens ons erg genoten. Eerst hebben de meisjes hun dansje gedaan echt prachtig! We hadden 6 spelletjes klaargezet:

  1. Touwtrekken
  2. Estafette (moest je als kruiwagen over het grasveld)
  3. Lepel en pingpongbal spel
  4. Voetballen
  5. Blikgooien
  6. Zakspringen

De kinderen liepen overal heen en luisterden helemaal niet maar het was erg gezellig en ook wij hebben erg genoten. We gaan de kindjes erg missen en we hopen dat we met onze hulp ze toch een beetje geholpen hebben. We hebben daarna ook nog gewinkeld en we zijn lekker uit eten geweest.