Menso helpt in Roemenie

Posted on jul 30, 2013


Naast alle bedrijvigheid rondom het nieuwe gebouw gaan de programma’s gewoon door. In de week van 24 juni konden we rekenen op de hulp van een groep meiden van het Menso Alting College uit Zwolle. In samenwerking met Stichting Help Straatkinderen kwamen ze naar Floresti om twee kinderprogramma’s en een tienerprogramma te organiseren. Verder gingen ze twee keer naar Pata Rat om lunchpakketjes uit te delen aan de kinderen op de vuilnisbelt en om een kort programma met hen te doen.

Tijdens de kinderprogramma’s zongen we diverse liedjes die in het Nederlands en het Roemeens bestaan, zoals ‘Dit is de dag’, de klassieker ‘Lees je bijbel, bid elke dag’, ‘wie heeft geschapen de sterretjes’. Daarna vertelden de meiden het Bijbelverhaal over de bruiloft te Kana (woensdag) en over de koning die mensen uitnodigde voor de bruiloft van zijn zoon (vrijdag) in dramavorm. Daarbij maakten ze ook gebruik van onze teamleden. Na wat drinken met biscuits gingen we in een slinger naar buiten om in teams spelletjes te gaan doen. Maarrrr, daar gingen we niet aan beginnen voordat we met z’n allen in een kring waren opgewarmd met het onvergetelijke liedje ‘Tsjoe tsjoe wa’. Dit liedje begint heel normaal met op je plaats te lopen en je handen naar voren te doen, maar eindigt in de meest belachelijke positie met duimen omhoog, opgetrokken schouders, hoofd omhoog, kont naar achteren, voeten naar binnen en tong uit je mond en dan nog zingen en op je plaats lopen en je handen op en neer bewegen…Nederland in beweging is er niets bij ;-). Dikke lol dus voor de kinderen (en stiekem ook voor de leiders, hiermee konden ze ongegeneerd gek doen…). De verschillende spelletjes met water, ballonnen, ballen en een kleed (woensdag) en oud Hollandsche spellen als zaklopen, stoelendans, spijkerpoepen, blikgooien en snoephappen vielen goed in de smaak. En om het af te leren eindigden we in de kring met ‘Tsjoe tsjoe wa’.

DSC_9080 Tsjoe tsjoe wa (copyright Bucur Sorin)

DSC_9202 Kleed springen (copyright Bucur Sorin)

 

 

 

 

Ook voor de tieners zetten Marjan, Henriet, Dorine, Elise en Hanna een mooi programma neer. Na een voorstelrondje gingen we zingen en daarna vertelde Henriet aan de hand van een filmpje en een bijbelverhaal dat het voor jongeren moeilijk is om God op de eerste plek te zetten en dat er allerlei verleidingen zijn en dat zij daar zelf ook mee te maken hadden. Het gebed daarna was bijzonder, omdat we met elkaar om de beurt gingen bidden. Een van de jongens bad voor het eerst hardop in de groep, dat was een speciaal moment!
Toen was het ook voor hen tijd voor spelletjes. Na het eerste spel van een bal hooghouden leerden de tieners de Nederlandse meiden een nieuw spel. We hadden veel plezier met elkaar en de tijd was snel voorbij.

IMG_3995

Dinsdag en donderdag waren Pata Rat dagen. Dat betekende 160 lunchpakketjes maken met een dubbele sandwich, drinken, fruit en iets extra’s voor de kinderen die op de vuilnisbelt wonen. Dit was voor de meiden een hele ervaring, omdat ze geen van allen ooit op zo’n plek waren geweest. Ondanks de regen die tussendoor gevallen is, hadden we de mogelijkheid om ook daar de kinderen te bereiken, met ze te zingen en een kort bijbelverhaal te vertellen.

Ook buiten de programma’s om konden de meiden contact maken met de kinderen uit de wijk, gewapend met nagellak en open armen voor omhelzingen. Kortom: een onvergetelijke tijd voor deze dames en sprankjes hoop en vreugde voor de kinderen en tieners die ze bereikt hebben.

Marjan, Henriët, Dorine, Elise, Hanna: hartelijk dank voor jullie tijd en energie die jullie gegeven hebben voor de mensen en kinderen aan de rand van de Roemeense samenleving.

Sandra: hartelijk dank voor de begeleiding vanuit het Menso Alting College!

Hun persoonlijke verhalen kunt u lezen op: mensohelpt.waarbenjij.nu